TuggeliteEnergisnålt - hur?

Att reducera energiförbrukningen är ett av huvudmålen i tuggelite. Men även valet av energibärare är viktigt för att minimera miljöbelastningen. Hur långt är det möjligt att gå bestäms av hur rimliga kostnaderna blir och kvalitén på tillgänglig teknik.

Kallt och varmt
Att skydda sig mot "Den kalla Nordan" och ta vara på solöverskottet från söder är det mest grundläggande knepet för att minska uppvärmingsbehovet. Det är inget nytt påfund, utan en gammal tumregel vid byggnation på våra breddgrader.

Täta och isolerade
Husen är extremt täta och välisolerade, 38 cm i väggarna och 65 cm på taket. Runt huskropparna ligger en "krage" med åtta cm tjock isolering för att kylan ska hindras från att krypa under husen. Dessutom finns isoleringsskivor åtta cm under och fyra cm över betongplattan.

Väggar som andas värme
En stor del av väggar, golv och tak är av betong som har den goda egenskapen att den lagrar överskottsvärme från dag till natt. En förutsättning för att detta ska ske effektivt är att luften cirkulerar. Det sker genom ett fläktsystem (som dessutom skall undanröja fukt- mögelproblem).

De ursprungliga cirkulationsfläktarna byts succesivt ut. Det gör lägenheterna för lyhörda och ger för mycket buller ifrån sig.

Den tunga stommen "andas värme" med den omgivande luften och gör att vi effektivare tar vara även på den "gratisenergi" som vi människor, matlagning, lampor m.m. avger.

Förvärmd luft
Friskluften tas in antingen via ett växthus eller genom ett vindfång (farstu) på norrsidan. Växthusen har dubbla uppgifter. Dels ger de oss gurkor, tomater, tidig sallas och druvor, dels värmer de effeltivt upp friskluften. Det senare märks i synnerhet under soliga vinterdagar då uteluften kan ligga på 10-20 minusgrader medan luften i växthuset når upp till 25 grader plus. Vindfånget har till uppgift att hindra kall luft att rusa in i lägenheten när vi går ut och in.

Persienner och snålspolande duschar.
Nattetid fäller vi ner de värmereflekterande persiennerna för att undvika kallras och minska värmeförlusterna genom fönstren.

Förbrukningen av varmvatten minskan genom munstycken som reducerar vattenflödets satts på duschslangarna.

Med de ovanstående besparingsknepen, och några andra små finesser har Tuggelite lyckats minska behovet av tillförd energi till ca: 8000 kWh (lika mycket energi som 800 liter olja) per lägenhet och år.

 

Uppvärmingssystem

Vårt huvudalternativ är en pelletspanna. Pellets är ett hoppressat torkat biobränsle av bark, torv, gräs eller ved. Vi har även 120 m2 solfångare som installerades i augusti 1988.

Minskade sopmängder

I vilken grad det går att källsortera och minska sina sopor är avhängigt kommunens sätt att organisera renhållningen och hur marknaden ger möjligheter att minska användadet av förpackningar m.m.

Varje hushåll lämnar papper, glas och batterier på egen hand, men vi har varmkomposter för organiskt avfall. Detta används sedan för odling.

Integritet och gemenskap

Precis som alla andra har de som bor på tuggelite behov av så väl en privat sfär som olika former av kontakter med andra människor. Alla aktiviteter är inte heller förlagda i området och begränsade till grannar och familj. Arbete, skola och föreningsliv tar sin tid. Umgängen med människor och natur utanför bostadsområdet sin. Men boendet är en viktig del i vår sociala samvaro och identitet. Det har varit utgångspunkten för livet i Tuggelite.

Att inte vara anonym och att känna att var och en behövs är viktigt för att känna gemenskap med sina grannar. Gemensamma utrymmen och en skötsel av området, dör alla hjälper till, är medel på vägen för att nå dessa effekter. Det är framförallt tre skäl till att ha vissa saker tillsammans; det spar resurser, det blir billigare för var och en, det ger tillfällen till sociala kontakter.

Svenska - English
   Hem      Nyheter     Om Tuggelite    Kontakt     Inloggning     Privat

 

 

 

 

 

Nike Air Max 2017 Colorway Lebron James Prix Nike Flyknit Air Max Adidas Yeezy 350 Boost cheap nike air max 2017 Nike air max 2017 Verkauf Adidas Yeezy tienda Nike Air Max 2017 KPU Nike LeBron James Schuhe für Herren Yeezy Boost 350 Eladó cheap Canada Goose Adidas Yeezy Boost 350 V2 Cheap Air Jordan Jimmy Butler Shoes Nike Air Max 2017 Pas Cher Adidas Schuhe Porche Typ 64 Mbt Online Cipő New Adidas NMD Sneaker Prada Outlet Store Nike Air Max Online Kaufen TIMBERLAND SCHUHE FÜR DAMEN Adidas Nmd Schuh Air Max Tn cipő Férfi Nike Air Max 95 En Feet Nike Mercurial Superfly Nike Air Max 87 Eladó Ua Curry Zapatos Climacool Boat Pure MBT Botas baratos Acheter Adidas Yeezy Boost 350 France Vente Pas Cher ADIDAS CLIMACOOL BOAT PURE